ECONEXIS HUIS ZWOLLE

Op 25 juni 2012 werd  het door ORIGINS ontworpen EcoNexis huis geopend door staatsecretaris Atsma. Het project is het eerste huis in Nederland dat volledig is ingericht volgens het Smart Grid principe. Hieronder een overzicht van de toegepaste principes:

– De 100 m2 zonnepanelen op het dak produceren jaarlijks 10.000 kWh aan elektriciteit. Daarmee voorziet het huis volledig in zijn eigen behoefte en blijft er voldoende elektriciteit over om 15.000 tot 25.000 km met een elektrische auto te rijden.

– Het hemelwater wordt opgevangen in een watertank van 5000 liter. Dit hemelwater wordt vervolgens gebruikt voor het doorspoelen van het toilet, het wassen van de auto of het sproeien van de tuin.

– De warmtepomp die gebruik maakt van aardwarmte tot 120 meter diep in de grond, wordt gebruikt om het huis te verwarmen en te koelen.

– Het Smart Grid systeem zorgt voor een efficiente omgang met energie. Zo laat het display in de woonkamer laat zien wat het beste tijdstip is om voordelig de was te doen.

Het project zal na oplevering de eerste drie jaar als demonstratieproject worden gebruikt en zal daarna in gebruik worden genomen als woning. Als aanvulling op het ontwerpteam heeft ons bureau Royal Haskoning en IMD betrokken.

Onderstaande video’s laten de bouw en het gebruik zien van het demonstratiehuis in Zwolle:

www.youtube.com/watch

www.youtube.com/watch